Elke keer als we repeteren, geniet ik…!

Bas van de Ven is regisseur bij theaterkoor Tot&Met! Hij is nu ruim een half jaar bij ons aan het werk. Bas is theatermaker, regisseur, zanger en maakt muzikaal theater met zijn band Heersbeest. Hij werkt met zowel volwassen als kinderen en regisseert ook jeugdtheater. We hebben een interview met hem, vlak voordat de repetitie bij Tot&Met! begint.

Ons valt op hoe veelzijdig jij bent. Wat is de rode draad voor jou in al jouw artistieke bezigheden?

Goeie vraag. Ik heb een heel brede opleidingsachtergrond waarin van alles aan bod kwam. Ik wil eigenlijk alles wel doen, er is zoveel leuk. Er is een serieuze gevoelige kant, die kan ik goed kwijt in liedjes, maar ook een kant van absurditeit en onnozelheid. Eigenlijk kan ik heel veel kanten van mezelf kwijt in alle dingen die ik doe. Een rode draad is altijd muziek en het gaat vaak over het onvolmaakte. Je probeert tot iets moois te komen, de poging doet ertoe.

Wat inspireert jou?

Ik ben gek op Tonbruket, een Zweedse instrumentale band, die bijna niemand kent. Ze hebben een bijzondere klank, het is raak wat ze doen.

Wat voor regisseur ben je?

Ik ben iemand van heel veel ideeën, ik ben erg enthousiast. Mijn doel is iets te doen met de mensen die ik voor me heb, of het nu volwassenen of kinderen zijn. Bij de groep zijn en aanvoelen waar de kracht zit.

Hoe vind je dit theaterkoor. Nu je hier een tijdje zit?

Elke keer als we repeteren, geniet ik. Vaak moet ik erg lachen als er spontaan iets geks gebeurt. Soms raakt ik wat afgeleid door alle gezelligheid. Tot&Met! heeft een heel eigen sfeer. Je kunt hier goed in het moment werken, improvisatie gebruiken. Het is verhoudingswijs een grote en zelfstandige groep met allerlei commissies. Het is daardoor wel eens even zoeken naar het overzicht. Ik heb het naar mijn zin hier.

Wat wil je verklappen over de nieuwe productie?

Het hele leven komt langs, met absurde en ontroerende momenten. We gaan de confrontatie aan met snelle oordelen. Je kan af en toe lekker lachen en dan weer voel je je geraakt.