Dit koor is een soort spiegel voor me

Anne van Brunschot is sinds najaar 2023 dirigent van Tot&Met! We spreken elkaar vlak voordat Anne afstudeert aan het Utrechts conservatorium. Zij doet daar de masters Musician 3.0, gericht op het maken en creëren van een artistieke identiteit los van genres en disciplines. Het is een heel brede opleiding. Anne heeft als thema gekozen voor ‘componeren voor dieren’. In haar afstudeerconcert komen 8 verschillende dieren langs. Bijvoorbeeld bijen, met behulp van viool, dwarsfluit en melodica.

Wat is je lievelingsdier?

Ik ben altijd gek geweest op katten en ik hou van allerlei dieren. De laatste tijd heb ik veel met hommels.

Wat inspireert jou?

Er is heel veel dat ik leuk vind. Ik wil verschillend dingen kunnen. Je rolt van het ene in het andere en er is altijd een reden om ergens in te rollen. Ik was voorleeskampioen van Nederland toen ik 10 was, en nu doe ik in mijn afstudeerwerk ook weer iets met voorlezen. Ik verlang ernaar om totaalervaringen te creëren. Dan heb ik een idee voor een stuk maar de muziek staat nooit op zichzelf, de context is ook belangrijk. Ik vind inspiratie in legendes en sprookjes. Op allerlei vlakken valt iets te ontdekken.

Wat is jouw manier van dirigeren?

Relatief vrij. Ik probeer aan te voelen wat een groep nodig heeft in het moment. Ik wil het niet teveel vastzetten en erg op de maat zitten, maar eerder uitstralen en bewegen op een manier waarop het koor verder komt.

Hoe vind je dit theaterkoor. Nu je hier een tijdje zit?

Dit is een leuke groep mensen, ik ben er blij mee. We hebben lol samen. Het is heel gezellig . Het is een groep die gek kan doen en ook een groep met veel meningen. Er is ook behoefte aan hoge kwaliteit. Mensen willen ergens naar toe werken, dat vind ik prettig. Wat ene uitdaging is soms: de hoeveelheid meningen of als mensen hun mening erg serieus nemen

Wat kunnen we van jou leren?

Dat jullie meer kunnen dan je denkt. Dat muziek komt van een diepere plek van binnen, niet vanuit het hoofd en vanuit denken. Dat je van binnen gaat voelen wat je zingt.

Wat kan jij van ons leren?

Ik leer elke dag van jullie. Dit koor is een soort spiegel voor me. Als ik chaotisch ben, dan worden jullie chaotisch. Als ik rustig ben dan worden jullie rustig. Ik leer veel over mezelf en ook om mezelf gegrond te houden. Het is een oefening om vertrouwen te hebben in mezelf, want het is ook wel eens eenzaam, die positie.

Wat wil je verklappen over de nieuwe productie?

Alle soorten mensen kunnen hier terecht. Het is een opvoering met een muzikaal en theatraal breed spectrum. Of je nu van muziek of theater houdt, je zult altijd een gevoel van herkenning ervaren.